Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Altın Oran Sırrı ile Güzellik >>
0

Günümüzde popüler olan, altın oranla güzellik yeni bulunmuş bilimsel araştırma değil. Matematikçilere göre yüz güzelliği gözlerin dudaklar ve kulaklara olan uzaklığı ile doğrudan bağlantılı. Yani bilimsel araştırmalar göre güzellik göreceli değil.Zor bir formüle sahip olmayan bu oranı kendi yüzümüz için ya da vücudumuz için kolaylıkla uygulayabiliriz. Ama öncelikle altın oranın nerelerde kullanıldığına ve ne zaman bulunduğuna bir göz atalım. Ne dersiniz?

Altın Oran; bir bütünün parçaları arasında gözlemlenen, uyum açısından en yetkin boyutları verdiği sanılan geometrik ve sayısal bir oran bağıntısıdır. Altın Oran’ın milattan önceye varan bir geçmişi bulunmaktadır. Ezelden beri kullanıldığına dair bir iddia bulunmakta olup ilk ne zaman keşfedildiğine dair herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Doğada bilinen altın orana sahip canlılar: Deniz kabuğu, ayçiçeği, salyangoz.

Matematikte de altın oran kullanılmaktadır. Mesela Fibonacci sayıları ve altın oranla ilgili ilginç    benzerlik bulunmaktadır. Fibonacci dizisinde ard arda gelen iki sayı oranı büyüdükçe, Altın Oran’a yaklaşmaktadır. Papatya yaprakları da altın orana uymaktadır.

Matematikte, fizikte, sanatta, mimaride, otomotiv sanayinde de altın oran sıkça  kullanılmaktadır. 

Mısır Piramitlerinde altın oran(pi oranı) kullanılmıştır. Yunanlılar Parthenon’nun bütün eserlerini altın orana göre yapıldığını iddia etmektedir. Leonardo da Vinci de altın oranı kullanarak heykeller yapmıştır .Rönesans sanatçıları Altın Oran’ı tablolarında ve heykellerinde güzelliği ve dengeyi elde etmek için sıkça kullanmıştır.

Gelelim İnsan vücuduna. İnsan vücudunda da altın oran kullanılmaktadır.Aşagıdaki resimde kendi vücudunuzun altın orana sahip olup olmadığını görebilirsiniz.İnsan vücudunda göbek deliğini merkez alıyoruz. 

 

Parmak ucu ile dirsek arası mesafe- El bileği ile dirsek arası mesafe,

göbek ve baş ucu arası mesafe - omuz hizasından baş ucuna olan mesafe,

göbek ve diz arası – Diz ve ayak ucu arasında altın oran mevcuttur.

 

 

Parmaklar ve kolda da altın oran kullanılmaktadır.Yüzde ise altın oran şu şekildedir. 

Ağız genişliği - burun genişliğinin oranı

Yüzün boyu - yüzün genişliğinin oranı

Burun dış genişliği - burun deliklerinin oranı

Dudak ve kaşların birleşim yeri arası - burun ve boyun arası oran

Göz bebekleri arası- kaşlar arası oran 1,618 (altın oran) olmalıdır.

 

                                                                                                                                                  

 

 

Son olarak; ağız yapısında iki dişin birbirine olan mesafesi altın oranla hesaplanmaktadır. Diş hekimlerinin bu altın oranı bilerek diş yapısına yapılacak protez diş vs. gibi yapıları hesaplanmasında yardımcı olmaktadır. Çene yapısında ön iki dişin toplamının oranı diğer dişlerinin boylarının oranıyla bağlantısını vermektedir.

 

 

 

Uygulamak size zor geldiyse aşağıdaki linke yüzünüzün fotoğrafını yüklerseniz o size sonucu verecektir.Ya da telefon uygulamaları olarak bulunmaktadır.

http://www.anaface.com/

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr