Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Stil / Fit Kalmanın Yolu: Hatha Yoga Nedir? >>
0

 

 

Soğuk kış aylarının ardından hepimizin canlanmaya ve biraz da rahatlamaya ihtiyacı var… Pandemi nedeniyle değişen hayatımızda daha az hareket ettik ve koşullar sebebiyle vücudumuzda biraz stres yüklendi. Hatta bu sebeple mutfaktaki atıştırma seanslarımız da biraz artmış olabilir… Şimdi zihnimizi rahatlatmak, vücudumuzu güneş açan enerjik günlere hazırlamak için işe koyulma zamanı…

Zorlu geçen bir dönemin ardından zihinsel olarak rahatlaman ve fit kalabilmen için Hatha yoga nedir konusunu araştırdık… smiley Hadi birlikte bedensel ve fiziksel olarak rahatlamak, sağlıklı kalmak için neler yapabileceğine bir bakalım.

 

 

 

Hatha Yoga Nedir?

Yoga deyince genel olarak kafamızda birkaç hareket canlanıyor evet… Ama biraz derinine indiğimizde bu konunun daha ayrıntılı olduğunu ve bilmemiz gereken başka şeyler olduğunu görüyoruz. Mesela Hatha çeşidinin yoganın bir kolu olduğunu ve temel olarak fiziksel duruş ve nefes tekniklerini kapsadığını biliyor muydun? Kelime anlamına bakıldığında Hatha; zorlu ve güçlü demektir. Hatta “Ha” yani güneş, “Tha” yani ay kelimelerinin birleşiminden oluşuyor. Bu noktada güneş aktif olmayı, ay ise sezgisel tarafı destekliyor.

Hatha Yoga’nın asıl amacı zihni ve bedeni arındırmak… Belirli duruşları nefes alış verişiyle destekleyerek bedensel ve zihinsel tıkanıklığın giderilmesi amaçlanıyor. Bunları yaparken birçok faydayı da beraberinde yakalayabiliyoruz.

Hatha Yoga’nın Faydaları

  • Stresin yarattığı olumsuz etkileri uzaklaştırma, stresle başa çıkabilme, depresyon ve kaygı gibi durumları engeller.

  • İyi düşünmeyi, konsantrasyonu ve sağlığı destekler.

  • Metabolizmayı hızlandırır ve bağışıklık sistemimizi iyileştirir.

  • Tek bir seansı iki aerobik veya kardiyo egzersizlerine eş değerdir.

  • Vücudu sıkılaştırır ve esnekliği artırır.

  • Sırt ve boyun ağrısı gibi fiziksel problemleri gidermeye yardımcı olur.

Kısacası Hatha Yoga’nın faydaları bir hayli fazla ve hayatımıza katkısı oldukça önemli. Fiziksel ve zihinsel açıdan bu kadar yararı olan bir oluşumla tanıştığımız için şanslı hissedebiliriz. cool

 

 

 

Hatha Yoga Nasıl Yapılır ve Hareketleri Nelerdir?

Hatha Yoga nedir sorusunu geçtikten sonra sıra nasıl yapılacağı konusuna geldi… Yeni başlayanlar için harika bir seçenek olan Hatha Yoga, genellikle 45-60 dakika sürer. Öncelikle ısınma ve nefes odaklı bir meditasyonun ardından fiziksel hareketlere geçilir. Hareketler bittikten sonra tekrar bir ufak meditasyonla seans sonlandırılır. :) Tüm bunları yaparken özgürce hareket edebilmen için üzerinde rahat kıyafetler olmalı… Egzersizi verimli hale getirebilmen için doğal dokulardan oluşan ve sınırsız rahatlığa ulaştıracan Spor Giyim koleksiyonumuzu mutlaka görmelisin. heart

 

Nefes Alalım!

Başlamadan önce kendine rahat bir yer belirlemelisin. Odaklanabileceğin sakin bir alan seçmelisin ve mümkünse egzersiz yapacağın alan havalandırılmış olmalı. Pranayama yani nefes egzersizleri ile hem günlük stresini uzaklaştırmış hem de fiziksel olarak enerji kazanmış olacaksın.

  • Pranayama egzersizleri farklı pozisyonlarda yapılabilir. En yaygın olanları Hero Pozu veya Lotus Duruşu’dur. Hero Pozu’nda mat üzerinde dizlerinin üzerine çöküp dik bir şekilde durman yeterli olacaktır. Lotus Duruşu’nda ise yerde bağdaş kurmalı ve yapabiliyorsan ayak bileklerini bacaklarının üzerine yerleştirmelisin. Burada da yine dik duruş önemli. yes

  • Pranayama için hazır olduğunda sağ elinin işaret parmağı ile sol burun deliğini kapatıp sağ burun deliğinden derin bir şekilde nefes vermelisin. Ardından sağ burun deliğinden derin nefes alıp; başparmağın ile aynı burun deliğini kapatmalı ve sol burun deliğinden nefes vermelisin. Bunu en az üç tur olacak şekilde devam ettirebilirsin.

 

Hareket Zamanı!

Hatha Yoga nedir sorusuna cevap bulduktan sonra yapman gereken hareketleri dikkatli bir şekilde uygulamalısın. Unutma, nefesle birlikte tüm dikkatini vererek uyguladığında rahatlamış olacaksın… smiley

 

1.Bharadjava Çevrilmesi (Bharadjavasana)

Nefes egzersizinde dik çökme yani Hero Pozu’nu seçtiysen öylece kal. :) Çünkü Bharadjava Çevrilmesi’nde bu duruşa ihtiyacın olacak. Tek farkı; dizlerini sağa doğru bükmek ve ayaklarını sola doğru kaydırmış olmak. Hafif bir yan oturuş gibi düşünebilirsin. Ardından sağ elinin parmak uçlarını yere bastırmalı ve başını yavaşça sağa doğru çevirmelisin. Nefes alırken omurganı sağa doğru çevirmeye devam et ve gevşe… Aynı işlemleri diğer tarafta da uygulayıp pozu sonlandırabilirsin.

 

2.Navasana-Boat Pozu (Paripurna Navasana)

Dizlerini büküp ayakların yere basacak şekilde oturmalısın. Ellerini dizlerinin arkasına alıp göğsünü kaldırmalı ve nefes alırken sırt kaslarından güç almalısın. Bacaklarını birleştirip düz bir şekilde tutarak ayaklarını yapabildiğin kadar yukarı kaldırmalısın. Kollarını da yere paralel olarak ileri uzatmalısın. Bu pozu uygularken 10 kere nefes alışverişi yapabilirsin.

 

 

 

3.Butterfly Pozu (Baddha Konasana)

Bağdaş kurma pozisyonuna benzer olan bu pozu yapmak için ayak tabanlarını pelvis kaslarına yakın bir şekilde birleştirerek dizlerinin iki yana açılmasını sağlamalısın. Ayaklarının dış kısımlarına tutunarak ayak tabanlarını birbirine bastırmalısın. Eğer yapabiliyorsan bu esnada omurganın duruşunu bozmadan vücudunu öne doğru eğebilirsin. Bu pozisyonda 5-10 kere nefes alıp verebilirsin.

 

4.Camel Pozu (Ustrasana)

Dizlerinin üzerinde oturmadan dik durmalı ve bacaklarını birleştirmelisin. Ardından karnını içeri çekerek omuzlarını geriye doğru bırakmalısın. Göğsünü yukarı doğru kaldırırken belini uzatmalı ve geriye yaslanırken topuklarına dokunmalısın. Birkaç nefes alarak bu pozisyonda kalabilir ve daha sonra derin bir nefes verirken başlangıç pozisyonuna dönebilirsin.

 

5.Bow Pozu (Dhanurasana)

Avuçların yukarı bakacak şekilde yüz üstü uzanmalısın. Ardından kollarını arkaya doğru uzatarak dizlerini ve ayak bileklerini tutmalısın. Karnını içeri doğru çekerken göğsünü öne çıkarmalısın. Nefes alırken ayak bileklerini kendine doğru çekmeli ve vücudunu mümkün olduğunca esnetmelisin. Hatta bunu yaparken kürek kemiklerini de birbirine yaklaştırabilirsin. 5-10 kere derin nefes alıp vererek bu pozu da sonlandırabilirsin. smiley

 

Hatha Yoga nedir ve bu yoga çeşidi ile nasıl fit kalabileceğin konusunda araştırmalarımızı seninle paylaştık… Haftada 2-3 kez uygulayabileceğin bu egzersizlerle vücudun daha sıkı olacak ve zihinsel olarak rahatlamış hissedeceksin. angel#oxxolovesyou heart

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr