Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Hangi Besinler Bağışıklığı Güçlendirir? >>
0

 

 

Artık yaz kış demeden bağışıklığımızı güçlendirmenin yollarını arıyoruz… Covid etkisinde devam eden yaşamımızda grip gibi salgın hastalıklarla da mücadele etmemiz gerekiyor. Ayrıca kış aylarının soğuk koşulları karşısında güçlü bağışıklığa daha fazla ihtiyacımız oluyor. Besinlerle yapacağımız takviyeler sayesinde hep aradığımız o güçlü bağışıklığa sahip olabiliriz. Nasıl mı? Hadi şimdi bağışıklık güçlendirici besinler nelermiş birlikte bakalım… :)

 

 

 

Bağışıklık Sistemi Nedir?

Bağışıklık sistemi, vücudumuzu dışarıdan gelecek bakteri, virüs veya parazit gibi etkenlere karşı korumakla görevli bir yapıdır. Bağışıklık sisteminin ilerleyişine dahil olan etmenler ise organlar ve hücrelerdir. Bütün bu etkenler sayesinde bağışıklık sistemi vücudumuzu tehlikelere karşı korurken mükemmel bir savaş verir. Bu sistem, vücudumuz için zararlı olan yapıları hücreler üzerinde bulunan anijenler aracılığıyla tanır. Tehdit olarak tespit edilen bakteri ve virüs gibi yapılar bağışıklık sistemi tarafından hızla uzaklaştırılır. Ancak bağışık sisteminin zayıflamış olduğu durumlarda vücudumuz tehlikeli dış etkenlere karşı savunmasız hale gelebilir. Bunun için bağışıklık güçlendirici besinler tüketmek vücudumuz için harika yatırımlar yapmak demektir… :)

Bağışıklık Güçlendirici Besinler Neler?

1.Brokoli

C vitamini bakımından iyi bir kaynak olan brokoli aynı zamanda antioksidan üretebilen besinlerden biri… Bağışıklık güçlendirici besinler arasında ilk sıraya koyduğumuz brokoli, vücudumuza vereceği destekle hastalıklardan korunmamıza yardımcı olur. Brokoliyi haşlanmış şekilde veya çorbasını yaparak dilediğin gibi tüketebilirsin.

 

 

 

2.Yumurta

Diyetlerde kahvaltı öğünlerinin başrolü… Vücudumuzun yeteri kadar protein alabilmesi için yumurta tüketimi öneriliyor. Ayrıca bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için proteinlere de ihtiyaç duyulduğunu unutmamalıyız. İçerisinde D vitamini, çinko ve E vitamini bulunan yumurta mutlaka sabah veya seçtiğin herhangi bir öğünde yer almalı…

 

3.Dolmalık Kırmızı Biber

Kırmızı dolmalık biberde orta boy bir portakalın iki katından daha çok C vitamini olduğunu biliyor muydun? Artık biliyorsun… Üstelik bu besin aynı zamanda antioksidan ve E vitamini de içeriyor. Dilediğin gibi salatalarda, haşlanmış sebze karışımlarında veya dolma tariflerinde kırmızıbibere yer verebilirsin. :)

 

4.Somon

Omega-3 bakımından zengin olan somon aynı zamanda bağışıklığımızı desteklemek için mükemmel seçenek… İçerisinde bulunan D vitamini, mineraller ve omega-3 sayesinde dış etkenlere karşı bağışıklığın kusursuz bir kalkan oluşturabilir. Haftada en az 1 kere somon tüketerek ihtiyacın olan bağışıklık desteğini elde edebilirsin.

 

 

 

5.Yoğurt

Güçlü bir probiyotik olan yoğurt mutlaka öğünlerine dahil olmalı. Bağışıklık güçlendirici besinler listesinde kendine yer bulan yoğurt sayesinde yararlı bakteriler vücuduna destek verir… Ayrıca bütün vücudumuzu etkileyen bağırsak hareketlerini de düzenlemesi sebebiyle çok yönlü koruma sağladığını söyleyebiliriz.

 

Bağışıklık Güçlendirici Tavuk Suyu Çorba Tarifi!

Bağışıklık güçlendirici besinler listemizde yer alan yiyeceklerin yanı sıra tavuğun da bağışıklık konusunda ne kadar etkili olduğunu biliyoruz… Her hafta mutlaka tüketmemiz gereken bu besini çorba tarifine uyarlayarak yorgun ve bitkin düştüğün zamanlarda enerjini geri kazanabilirsin!

Malzemeler;

1 adet tavukgöğsü ve 1 adet tavuk but

1 adet soğan

6 su bardağı su

1 tatlı kaşığı tuz

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1 yemek kaşığı un

3/4 su bardağı şehriye

1 çay kaşığı karabiber

İlave: Bağışıklığı destekleyecek mükemmel tavuk suyu çorbası için sebze olarak; havuç, dereotu, maydanoz ve kereviz tercih edebilirsin.

Yapılışı;

Tavukları, doğranmış soğanı ve tuzu bir tencere içerisinde almalısın. Ardından 6 su bardağı suyu ekleyerek 30 dakika kadar kaynatmalısın. Pişmiş olan tavukları bir kenara alıp soğumasını beklemeli ve ardından tavukları kemiklerinden ayırmalısın. Tavukları küçük parçalara ayırman daha iyi olacaktır. Daha sonra başka bir tencereye zeytinyağını ve unu ekleyip kavurmalısın. Bu karışımın üzerine tavukları ve soğanları haşladığın suyu yavaş yavaş ilave edip karıştırmalı ve kapağı kapatıp kaynatabilirsin. Karışım kaynadıktan sonra içerisinde şehriyeyi, haşlanmış tavukları ve karabiberi ekleyebilirsin. Son olarak bu karışımı da 10 dakika kadar kaynattıktan sonra tüketebilirsin. Afiyet olsun! :)

 

 

Bağışıklık güçlendirici besinler konusunda artık sen de bilgi sahibi olsun! Bakteri ve virüslere karşı tam olarak güçlü bir bağışıklığa sahip olmak için bu besinler mutlaka tüketmeliyiz… Daima sağlıklı ve mutlu kal! :) #oxxolovesyou

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr