Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Tatil Bitti, Sıra Arınmada >>
1

Yaz tatillerinde kendine ve yediği-içtiğine dikkat edecek kadar iradeli olanlardan mısın; yoksa 'Nasılsa tatil, sonra telafi ederim.' diyerek sınırsızca istediğini yiyenlerden misin? Cevabın ilkiyse öncelikle seni tebrik ederiz. Zira özellikle uzun tatillerde bu pek de kolay görülen bir şey olmuyor. Tatil psikolojisine girince alkolden hamur işlerine, kızartmalardan tatlılara, asitli içeceklerden et yemeklerine, düzensiz uyku ve hareketsizliğe kadar her şey abartılabiliyor. Hâl böyle olunca da hem tatili pişmanlık içinde hem de 3-5 kilo fazlalık ile bitirmek de kaçınılmaz oluyor. Geçtiğimiz tatilde sen nasıl bir düzen uyguladın bilmiyoruz ama uzun bir tatili geride bıraktık. Bir kesim için de bu tatil tam da bahsettiğimiz gibi geçmiş olabilir. Bu duruma üzülmek ve aynadaki görüntüne bakarak bunalıma girmek yerine hareket geç. Tatil sonrası eski rutinine ve kendine bakmaya devam ederek tatilde kaçırdığın fazlalıktan kurtulmak ve vücudunu arındırmak senin elinde.

 

 

 

 

 

Vücudunda tatil boyunca biriktirdiğin toksinlerden arınmak için ilk yapman gereken şey kendine birkaç günlük bir arınma programı planlamak. Bu detoks programının en önemli unsuru kesinlikle su olmalı. Günde en az 2.5-3 litre su içmeyi ihmal etme. Vücudunu arındırmanın en iyi yolu bol su ve bitki çaylarından geçiyor. Tatil boyunca içtiğin asitli ve alkollü içeceklerden uzun bir süre uzak dur ve yerine ödem atan yeşil çay, kiraz sapı çayı gibi bitki çaylarını tercih et. Bitki çaylarını tatsız buluyorsan belki biraz tarçın, karanfil veya yarım çay kaşığı kadar bal ile lezzetlendirebilirsin. Kendini tatil sonrası arınmaya ayırdığın bu hafta boyunca özellikle kırmızı etten uzak dur. Onun yerine öğünlerine bol sebze ekle.  Öğle ve akşam yemeklerinde zeytinyağlı, haşlanmış sebzeler, bol yeşillik, salata, tavuk-balık-hindi eti gibi az yağlı beyaz etler tüketmeye çalış. Gün içinde ara öğünlerinde yoğurt yemek de vücudu temizleyen seçeneklerden. Taze meyveleri yine ara öğünlerine serpiştirerek besin değerleriyle vücudunu tazeleyebilirsin. Bu dönemde uzak durman gerekenlerden biri de kesinlikle tam buğday, tam çavdar gibi tam tahıllı ürünler ve mercimek, kuru fasulye, barbunya gibi kuru baklagiller.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu hafta mümkün olduğunca yemeklerini evde kendin pişirmeye çalış. Dışarıda hangi su ve yağla pişirildiğini bilmediğin yemeklerden kaçın. Fast Food restoranları söylemiyoruz bile. O kadar kötü beslenme, sindirim problemlerine de sebebiyet vermiş olabilir. Sana tavsiyemiz sindirim sistemini düzene sokacak bol lifli yiyecekler yemen. Ayrıca kaybettiğin minarelleri de bu hafta geri yüklesen hiç de fena olmaz. Günde 1 ya da 2 şişe kadar sade ya da içine bir dilim limon atılmış maden suyu iç. Telafi etmen gereken bir diğer konu da hareketsizliğin. Tatil sonrası kendine egzersiz için de vakit ayır. Hali hazırda bir spor salonu üyeliğin varsa spor eğitmenin zaten seni yönlendirecektir. Şayet üyeliğin yoksa kendine gün içerisinde 45-50 dakikalık yürüyüş seansları yarat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr