Yaşam /
Kısa Bir Mola: Zamanı Nasıl Yönetmeliyiz? >>
0
Zamanı nasıl yönetiyorsun? Sabah uyanırken alarmı kaç kere erteliyorsun? Günlük olarak yerine getirmemiz gereken sorumluluklarımız, dahil olmamız gereken toplantılarımız, eğitimlerimiz veya düzenini korumamız gereken bir yaşam alanımız var… Tüm bunlara tam olarak yetişebiliyor muyuz veya yetişmeye çalışırken kendimizi çok fazla mı yoruyoruz? Bazı günler her şey birbirine karışıyor ve kontrolü kaybedebiliyoruz… Peki bu durumun önüne geçmek için ne yapmalı? Hadi gel, biz zaman yönetimi konusunda senin için araştırmamızı yaptık!
1.Günlük Rutinin Olsun!
Öncelikle fiziksel olarak yataktan çıkmış olsak bile zihnimizin de uyanmaya ihtiyacı vardır. 7-8 saat boyunca dinlenmeye çekilmiş olan zihnimizi uyandırmak için birçok şey yapabiliriz. Belki ılık bir duş veya nefes egzersizi bizi kendimize getirebilir. Kendine uygun olan rutinlerden birini seçerek güne başlangıcı keyifli hale getirebilirsin. Bu konuda asıl mühim olan bunu alışkanlık haline getirmek… Güne verimli bir şekilde başlamak için sana en iyi gelen rutini belirle ve yola devam et…
2.Planlama Zamanı!
Güne başlangıç rutinini geçtikten sonra sıra geliyor planlamaya… Gün içerisinde vakti verimli şekilde kullanabilmek için mutlaka bir yapılacaklar listen olmalı. Bunun için kendine bir ajanda veya not defteri alabilirsin. Sana özel olacak bu defterde gün içerisinde yapman gerekenleri önem sırasına göre yazabilirsin. İlk sırada yapılması daha zor veya uğraştırıcı olan işler yer alırsa, günün ilerleyen saatleri senin için daha iyi geçecektir. Listedeki işler sırayla bitmeye başlayınca zaman yönetimi için planlama yapmanın ne kadar önemli olduğunu göreceksin…
3.Zamanı Bölümlere Ayıralım!
Bir işe başladıktan sonra sürekli bölünmek senin için sağlıksız olacaktır. Başlayıp kısa süre sonra ara vermek dikkatini dağıtacağı için tekrar konsantre olmak zamanını alacaktır… Bu da zaman yönetimi konusunda bizi geriye götürür. Yapman gereken işe başlayıp en azından taslak haline getirdikten sonra ara verebilirsin. Eğer çok uzun bir iş veya ödev ile uğraşman gerekiyorsa konu başlıkları belirleyip bunu zamana bölebilirsin. Her konu başlığı bittiğinde mola! Böylelikle hem zamandan kazanmış hem de çok yorulmamış olursun…
4.Dikkatimizi Toplayalım!
Günlük hayatımızda dikkatimizi dağıtacak çok fazla unsur var… Bunlardan biri de vazgeçilmezimiz olan telefonlar. Telefonları haberleşme aracı olma dışında sosyal medya gibi mecralar için kullanıyoruz ve bu durum gün içerisinde bölünmemize sebep olabiliyor. İş ve yakın çevremizle ilgili haber alma durumumuz dışında telefonun veya internetin dikkatimizi dağıtmasına engel olmamız gerekiyor. Senin de dikkatin bu konularda dağılıyorsa internette gezinmek veya bir şeyler izlemek için kendine zaman belirlemelisin. Çalışman gereken vakit içerisinde işlerini halletmiş olmak sana zaman kazandıracaktır. Böylece işlerin bittikten sonra kendine daha çok vakit ayırabilirsin.
5.Kendi Sınırlarımızı Belirlemek!
Biliyorsun ki çalışmak dışında hepimizin dinlenmeye ihtiyacı var… Kendine vakit ayırmak, sevdiklerinle zaman geçirmek veya dinlenmek… Günlük olarak belirlediğin listeyi zamanlı bir şekilde tamamlayıp işlerin hallolduğuna emin olduktan sonra paydos! Çünkü vücudunun bir sınırı var… Ertesi gün de aynı şekilde işlerini verimli olarak halledebilmek için zamanı iyi kullanmalı ve kendini çok yormamalısın. Çalışma ve dinlenme arasındaki hassas dengeyi korumak, ilerleyen zamanlarda iş veya eğitim konusunda daha iyi olmanı sağlayacaktır…
6.Panik Yok!
En başta bahsettiğimiz gibi kendine bir yapılacaklar listesi hazırladın diyelim… Ama o da ne? Acil olarak yapılması gereken bir iş veya ödev çıktı! Panik yok… Hemen bu işi öncelik sırana göre listeye dahil etmelisin. Daha sonra olabildiğince acele etmeden sağlıklı bir şekilde işi veya ödevi tamamlayabilirsin. Unutma; üzerinde durmadan, acele edilerek yapılan işlerin verimi düşük olabiliyor. Aceleyle gözünden kaçan noktalar olabilir ve bunu fark etmeyebilirsin. Bu yüzden dikkatini hiç bozmadan sakin bir şekilde listene tik atmaya devam etmelisin.
7.Müzik Motivasyonu!
Bazen arka planda bir melodi olması seni yaptığın işe yönelik olarak motive eder… Kimimiz sakin bir ortamda kimimiz de hafif müzikler eşliğinde çalışmayı, günlük ev işlerini yapmayı veya ödevlerimizi tamamlamayı severiz… Eğer müziksiz yapamam veya arkada bir şeyler çalsa güzel olur diyorsan seni mutlu hissettirecek bir playlist önerimiz var! Senin için hazırladığımız modun yükselsin :) playlisti hoşuna gidecek mi merak ediyoruz…
Zaman yönetimi konusunda neler yapman gerektiğini ve kendini nasıl motive edebileceğini öğrendin… Artık zamanın kontrolü sende!