Yaşam /
Varoluş Amacına Yolculuk: Ikigai Felsefesi >>
0
Hayatın içerisinde kendimizi her ne kadar motive etmeye çalışıyor olsak da tükenmişlik sendromu gibi durumlar karşımıza çıkabiliyor. Hayata yeterince bağlı olmayı unuttuğumuz zamanlarda yaşadığımız boşluk hissini gidermek de zor olabiliyor… Ancak bütün olumsuzluklara karşı umudumuzu yitirmeden yola devam etmek için tutunacak güçlü duygulara ihtiyacımız oluyor. Aslında derin bir nefes alıp kendimizi dinlersek, hayata karşı bakış açımızı değiştirmek kolaylaşıyor. Hayatın sadece güzel olaylardan ibaret olmadığını bilerek yaşarken, kendi içimizdeki yolculuğu da desteklememiz gerekiyor…
Hepimizin yaşam boyu kafamızı meşgul eden soruları var… Hayatın önemini anlayarak nasıl tadını çıkarabiliriz, nasıl huzura erişebiliriz? Japonya’da bulunan Okinawa Adası’ndaki topluluk, bu konuyu bizden çok önce çözdüğü için şanslı sayılıyor. “Ölümsüzlük Adası” olarak bilinen bu bölgedeki insanlar sayesinde mutluluğa giden yolu gösteren “Ikigai” felsefesi dünyaya yayılıyor…
İkigai Nedir?
Japonya’da iki(hayat) ve gai(amaç) kelimelerinin birleşimiyle ifade edilen “Ikigai” felsefesi, hayatın amacına ulaşmayı öğretiyor.
Ikigai felsefesinin temeli “sabah uyandığında seni yataktan kaldıran bir amaç bulmak” ve hatta bu amacı bularak mutluluğa ulaşmak olarak tanımlanıyor.
Ikigai felsefesinde, yeni güne başlarken kendimize yöneltmemiz gereken sorular yer alıyor. Bu soruların hepsini cevaplamanın sonucunda esas mutluluğa ulaşılıyor. Aslında pek de kolay değil… Ancak güzel sonuçlar için zorlu yollardan geçmek gerektiğini de unutmamak gerekiyor.
Ikigai Soruları
Mutluluğa giden yolda öncelikle kendimizi sorgulamamız şart oluyor. Eğer bütün sorulara cevap bulabilirsek ne mutlu bize! Ikigai felsefesi, tek bir sorunun bile cevapsız kalmamasını öğütlüyor. Bütün soruların cevaplarıyla ıkigaiye ulaşmak hedefleniyor.
İşte sorularımız;
1.Hayatta ne yapmak istiyorum? Neyi yaparken mutluyum?
2.Neleri tutkuyla ve bağlılıkla yapıyorum?
3.Yeteneklerim neler? Neye yatkınlığım var?
4.Yaşadığım dünyaya katkıda bulunuyor muyum? Nasıl daha fazla katkıda bulunurum?
Bütün bu sorulara cevap arayarak içsel yolculuğa çıkılıyor. İkigaiye tam olarak ulaşmak için cevapların birleşimi yeterli oluyor. Tek bir sorunun cevapsız kalması iç dünyamızda boşluğa neden olacağı için tam olarak ikigaiye ulaşılamıyor. Ikigaide bu sorulara tam olarak cevap bulmak büyük önem taşıyor.
Ikigai’nin 10 Kuralı
Ikigaimizi ararken uymamız gereken kurallar var… Zorlu mücadelemizi desteklemek için bu kurallara uymamız gerekiyor. Olumlu düşünceyi ve hayatı sevmeyi destekleyen ıkigai kuralları neler?
1.Boş Durmayı ve Dmekliliği Unut, Aktif Kal!
Ikigai felsefesinde “işleyen demir ışıldar” mantığıyla emeklilik bir kenara bırakılıyor. Çok yoğun olmasa da sürekli bir işle uğraşmak ilk kuralımız oluyor.
2.En Kötü Anında Bile Gülümse!
Bazı olumsuz durumlarda gülümsemek aklımıza bile gelmiyor. Ancak ıkigainin de asıl amacı kendi içimizde farkındalık yaratmak… Gülümseyerek hayatı kolaylaştırmak mümkün oluyor.
3.Egzersiz yap ve bunu hiç bırakma!
İyi bir yaşama giden yolda hareket etme konusu sürekli karşımıza çıkıyor. Egzersiz yapmak, fiziksel faydalarının yanında mental olarak da rahatlamaya yarıyor…
4.Çevrende iyi insanlar biriktir, iyi dostlar edin!
Etrafımızdaki insanların bizleri ne kadar etkilediğini fark etmek her zaman kolay olmuyor. Fakat ıkigai felsefesinde, bizi kötü hissettiren ve bunu isteyerek yapan insanlara yer yok… Ikigai,bize iyi geldiğine inandığımız insanları kendimize yakın tutmamızı öneriyor.
5.Doğayla bütünleş!
Doğanın verdiği huzur asla reddedilemiyor. Uçsuz bucaksız bir yeşilliği seyretmek bile rahatlamaya yetiyor. İkigai felsefesinde, içinde bulunduğumuz doğaya saygı duymak ve onu sevmek kuralı yer alıyor. Şehir hayatı yüzünden doğadan uzak kalmış olsak da, hafta sonları doğa yürüyüşleri yapmak veya balkonumuzda mini bir bitki köşesi oluşturmak bu kural için şimdilik yeterli…
6.Acele Etme, Derin Nefes Al!
Ikigai felsefesi, bir işi yaparken acele etmeden özen göstermemizi destekliyor. En iyi sonuca ulaşmak için derin bir nefes alarak yapacağımız işe tam olarak odaklanmamız gerekiyor. Yetişmesi gereken her bir işi odaklanarak layığıyla yapmak için bu kural fazlasıyla önemli…
7.Keyif Aldığın Şeylerle Uğraş!
Günlük hayatta yaptığımız işlerin yanı sıra uğraşmayı sevdiğimiz şeyleri keşfetmemiz gerekiyor. Yaparken bizi hayata karşı motive eden ve ruhsal olarak rahatlatan her ne ise onu bulmak! Birkaç tane olması şart değil, gerçekten sevdiğimiz tek bir şeye odaklanmak bile huzura ulaşmak için yeterli olabiliyor.
8.Uyandığında Bir Amacın Olduğunu Hatırla!
Ikigai yolculuğunun asıl anlamı olan bu kural, hayat yolculuğunun anlamını temsil ediyor… Her sabah telefona bakmadan önce 5 dakika kadar kendi içimizi dinlemek ve amacımızı hatırlamak mutluluğa yakınlaştırıyor.
9.Çok Yemek Yeme!
Japonların “hara huchi bu” olarak adlandırdığı bu kuralda, yemek konusunda %80 oranında doygunluk hissine ulaşmak hedefleniyor. Daha fazla yemenin bedeni zorlayacağına ve yoracağına inanılıyor.
10.Teşekkür Et
Nil Karaibrahimgil “Gençliğime Sevgilerimle” şarkısında “Her gün şükret! Teşekkürü dualarından asla eksik etme. Teşekkür kadar insana iyi gelen bir şey yoktur. Bir şey istemekten, dilemekten bile iyidir.” diyor… Ikigai felsefesinin teşekkür kuralında da tam olarak bu destekleniyor. Sahip olduğumuz her şey için teşekkür ediyoruz!
Ikigai felsefesi kendimizle barışarak hayata tutunmamız için bize yol açıyor. Kendimizi sürekli başkalarıyla kıyaslamak yerine hayatı ve dünyayı severek ıkigaiye ulaşmak mümkün!