Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Yaşam / Modanın Güçlü Kadınları >>
0

,

 

 

Kadınlara yapılan zulme ve ayrımcılığa karşı durmak, kadınların hem siyasi hem de sosyal bilincinin geliştirilmesi ve bu alanlardaki başarılarına dikkat çekmek adına her yıl kutlanan 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz. Bugün kadına yapılan şiddet hakkında büyük bir bilinç var ise bunda tüm dünyada kutlanan bu günün payı göz ardı edilemez. Keza kadınların artık ataerkil alanlarda da başarılarını gösterme ve tek başlarına güçlü bir şekilde ayakta kalabilmelerinin de. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün çıkışı 1850’li yıllara dayanıyor. 8 Mart 1857 tarihinde New York’ta bir tekstil fabrikasında 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları için greve başlamış. Ancak polis ile aralarında çıkan çatışma sonucunda işçiler fabrikaya kitlenmiş ve çıkan bir yangında 120 kadın işçi can vermiş. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın International Women's Day - Dünya Kadınlar Günü olarak anılmasına oy birliğiyle karar verilmiş. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. O zamanlardan bu zamana sanattan sinemaya, ekonomiden hukuka kadınlar her alanda başarılarını göstermeye ve güçlenmeye devam ediyorlar. Biz de bu özel haftada blog’umuzu moda dünyasının güçlü kadınlarına ayırmaya karar verdik. İşte moda dünyasına yön vermiş, kendine güvenen ve adını tarihe yazdırmış isimler.

 

Coco Chanel

Moda dünyasının güçlü kasını deyince tabii ki ilk sırada yer alıyor Gabrielle Bonheur “Coco” Chanel. Küçük bir şapka dükkânından dünyanın en iyi markalarından Chanel’i yarattı. Kadınlar için kalıpları yıktı ve kadın giyiminde devrim yarattı. Bugün maskülen tarzın kadınların gardırobunda olmasının en büyük sebebi kendisi. Korselerden kurtulan, kısa saçlı modern kadını yaratmasıyla adını moda tarihine yazdırdı.

Elsa Schiaparelli

1930’lu yıllarda moda dünyasına cesur ve farklı bir soluk getiren Elsa Schiaparelli, Coco Chanel’in âdeta rakibi oldu. 30’lu ve 40’lı yıllarda, verevine kumaş kesimini keşfetti ve vücudu saran elbiselerle gece elbiselerine ayrı bir form kazandırdı. Bununla kalmadı 80’lerin popüler detayı vatkaları bir aksesuar hâline getirdi. Kim derdi ki neon pembesi gibi bir rengi giyeceğimizi? Elsa Schiaparelli bu rengin moda olabileceğini ve giyilebileceğini tüm dünyaya gösterdi. Kendisi aynı zamanda moda ile sanatı bir araya getiren ilk isimlerden. Picasso ve Dali gibi isimlerle sürrealizmi modaya taşıdı.

 

 

 

Jeanne Lanvin

Jeanne Lanvin’in kurduğu Lanvin markası modaya iz bırakan ikonik isimlerin başında geliyor. Lanvin, kızına yaptığı güzel elbiseler sayesinde dikkat çekip varlıklı insanların çocuklarına elbiseler yaparak işe başladı. 1913 yılında 18. yüzyıl modasından etkilenerek “Robe de Style”i yarattı. Virtüöz nakışları, dolambaçlı şeritleri ve açık, duru çiçek renkleriyle 1920’li yıllara damgasını vurdu.

 

 

 

Sonia Rykiel

Sonia Rykiel 80’lerde dünyanın en şık 10 kadınından biri seçildi. Onu moda tarihinin dâhi, çılgın ve enerjik tasarımcısı olarak tanıyoruz. Kazakların üzerine kelimeler, cümleler koyan ilk tasarımcı oldu. Sadece kadınlar için değil, erkekler ve çocuklar için de tasarımlar yaptı.

Diane von Furstenberg

Diane von Furstenberg, moda dünyasının en etkili kadın isimlerinden biri. Özellikle kadın girişimcilerin yanında olmasıyla güçlü kadının simgesi. Aynı zamanda Amerikan Moda Tasarımcıları Konseyi’nin üç dönemdir başkanı. Kadınların kurtarıcısı olan kruvaze elbisenin de mucidi. 1972 yılında “Kadın gibi hissedin, elbise giyin,” sloganıyla piyasaya çıkardığı pamuklu jarse elbiseler, modadaki en önemli kadın özgürlük hareketlerinden biri olarak tanımlanıyor.

 

 

 

Vivienne Westwood

Vivenne Westwood, 90’ların grunge akımının öncülerindendi. Punk, pin-up, pop kültürünü günlük modaya taşıdı. Bir dükkânın “yarısını” kiralayarak ilk giysi dükkânı, “Let It Rock”ı açtı. Birkaç ay içinde gençlik yıllarından beri kendi kıyafetlerini diken Vivienne’in, rock’n roll tarzı yok satmaya başlar. Bugün İngiliz moda endüstrisinin dünya modasında edindiği yerde, Westwood’un yenilikçi bakış açısının payı göz ardı edilemez.

 
 

 

 

Donatella Versace

Şüphesiz Donatella Versace moda dünyasının fark yaratan kadınlarından. 18 yıldır İtalyan efsanesi Versace’nin başında. Başına ne gelirse gelsin her zaman dik ve güçlü bir kadın imajı çiziyor. Versace’nin asıl mimarı Donatella’nın abisi, 20. yüzyılın en yetenekli modacılarından Gianni Versace idi. Gianni Versace’nin ölümünden sonra tüm sorumluluğu üzerine alan Donatella, Versace modaevini şimdi bulunduğu çizgiye taşımayı başardı. Donatella, Versace’nin köklerine mirasına sahip çıkarak markaya büyük başarılar kazandırdı.

Miuccia Prada

Dünya modasına yön veren Prada’nın arkasındaki isim Miuccia Prada, markayı devler arasına taşımakla kalmadı, dünyanın en zengin ve etkili kadınları arasında da yerini aldı. Aynı zamanda Time Dergisi tarafından 20. yüzyılın en etkili isimleri arasında gösterildi. Miuccia Prada başarılı bir işkadını olmakla birlikte ayrıca iyi bir anne.

 

 

 

 

 

 

Donna Karan

Moda dünyasının ve Amerika’nın en yetenekli ve en güçlü tasarımcılarından Donna Karan. 1989 yılında kendi adını verdiği DKNY markasıyla modern ve çalışan kadınların simgesi oldu. Spontane olaylar ve şehir hayatına ayak uydurmak zorunda kalan insanlardan ilham alarak çıkardığı markasıyla gerçek kadınlara tasarımlar yapan bir tasarımcı olarak tarihe geçti.

 

 

 

 

Madeleine Vionnet

Moda tarihinde kâşif olarak anılan ünlü couturier Madeleine Vionnet, kadınları yalnızca korselerden değil toplumun dayattığı kısıtlamalardan kurtarma idealiyle birçok ilke imza attı. İşçiler için sosyal hakların olduğu kanunlar çıkmadan önce kendisi çalışanların sağlık ve refahını artıracak düzenlemeler gerçekleştirmiş. Atölyesinde çalışan dikişçi kadınların çalışmak zorunda olduğu tabureler yerine arkalıklı ve kolçaklı koltuklar yaptırtmış. Atölyesinde çalışanlarının çocukları için bir kreş kurdurmuş ve sürekli hazır bir doktor görevlendirmiş. Ayrıca "ücretli izin" dönemini de başlatmış.

Mary Quant

Mary Quant’ın moda tarihini değiştiren ikonik isimlerden. Kendisi 60’larda yarattığı mini etek ile moda tarihine adını altın harfler ile yazdırdı. Mary Quant, bir kadının makyajdan saça, kıyafetten aksesuarlarına tüm görünümünün kendine özel olması gerektiğini düşünürdü. Ayrıca bugün Chelsea modası diye bir terimden bahsediyorsak bu yine onun sayesinde.

 

 

 

 

 

Stella McCartney

Stella McCartney moda dünyasında güçlü ve idealist tasarımcıların temsilcilerinden. Aynı zamanda aktivist yönüyle de adından sıkça söz ettiriyor. Hem kendi hem de hayvan hakları savunucularının moda dünyasındaki temsilcilerinden.

 
 
 
 
 
 
 

Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr