Yaşam /
Modern Dünyanın Süper Besini; Chia Tohumu >>
0
Konu sağlıklı beslenme olunca son dönemlerin mucizevi besini chia tohumu mutfağın demirbaşlarından oluyor. Zira chia tohumu faydalarını saymakla bitmiyor. Faydalarından bahsetmeden önce ilk olarak chia tohumu nedir; bundan bahsedelim. Chia tohumu Güney Amerika’da yetişen Salvia Hispanica bitkisinden elde edilen küçük siyah tohumlar. Aslında chia tohumu bildiğimizin aksine çok eski zamanlarda da kullanılan bir besindi. Öyle ki tarihi Aztek ve Maya uygarlıklarına kadar gidiyor. Bu kadar eskiye dayanmasına rağmen chia tohumu son yıllarda yeniden keşfedilerek bugünün süperbesini haline geldi ve şimdilerde konu sağlıklı beslenme olunca listenin başında yerini aldı.
Gelelim chia tohumu faydalarına; Öncelikle diyetlerde de tercih edilen bu besin düşük kalorili olmasının yanı sıra fazlasıyla besin içeriğine sahip. 1 porsiyonu (28 gram) lif, protein, Omega 3 gibi sağlıklı yağlar, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından oldukça zengin. Dolayısıyla sadece zayıflamak için değil, sağlıklı kalmak için de oldukça yararlı. Aynı zamanda içeriğindeki zengin antioksidan sayesinde de bedenin ve cildin sağlıklı kalmasını sağlıyor. Günümüzdeki kirlilik ve genetiği ile oynanmış, işlenmiş gıdaları göz önünde bulundurursak chia tohumu hayat kurtaran bir besin olarak düşünülebilir. Tüm bunların yanında tabii ki zayıflamaya da değinmezsek olmaz. Bu mucize besini ister zayflarken istersen de formunu korurken gönül rahatlığıyla tüketebilirsin. Tam bir lif depose olan chia tohumu bünyeyi uzun süre tok tuttuğu için kilonu control altında tutmanı sağlıyor ve zayıflamana yardımcı oluyor. Acıktırmayı geciktirdiği için de chia tohumu diyeti fazlalıklarından kurtulmak isteyenlerin imdadına yetişiyor. Chia tohumu diyetinde beklediğin gibi özellikle bir diyet listesi yok.
Bu süper besini uyguladığın beslenme alışkanlığına dahil etmen yeterli. Peki en basit şekilde chia tohumu nasıl tüketilir? Mesela smoothielerine, yulaf ezmesine, salatalarına ve soslarına karıştırabilirsin. Tatlılardan vazgeçemiyorsan sağlıklı alternatifler hazırlayarak bunlara chia tohumu ekleyebilirsin. Hatta aşağıda paylaştığımız tarifleri de deneyebilirsin. Chia tohumunun en sık ve popüler kullanım şekli chia pudingi şeklinde. İster çeşitli meyveler ve yemişler ile zenginleştirip kahvaltında istersen de ara öğünlerinden chia pudding hem hafif hem de lezzetli bir öğün olabilir. Merak etme sadece bununla kalmana gerek yok. Senin için birbirinden leziz tarifler hazırladık. İşte beslenme programına ekleyebileceğin birbirinden farklı ve lezzetli chia tohumu tarifleri.
Chia Tohumlu Kurabiye
3 yemek kaşığı chia tohumu, ay çekirdeği içi, kabak çekirdeği içi, yulaf ezmesi, tam buğday unu, su, 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzu bir kapta karıştır. Hamura şekil verdikten sonra 150 derecede fırında pişir.
Chia Puding
2 su bardağı badem sütü ve 6 yemek kaşığı chia tohumunu güzelce karıştır ve bir kaba al. Kabı buzdolabında yarım saat kadar beklet. Kıvam aldıktan sonra 1 çay kaşığı vanilya özütü ve 1 yemek kaşığı balı ekleyip iyice karıştır. Ardından muzu da ezerek karıştır. Üzerini yine muz dilimleri veya istediğin herhangi bir meyve ile süsleyebilirsin.
Chia Tohumlu Tavuk
Bir kapta chia tohumu, parmesan peyniri, tuz, kekik, fesleğen, sarımsak ve keten tohumunu iyice karıştır. Başka bir kapta iki tane yumurtayı çırp. Ardından chialı karışımı yumurtayla karıştır. Tavuk göğsü parçalarını bu sosa bulayıp 200 derece fırında 20 dakika kadar pişir.
Chia Tohumlu Omlet
Süt ve Chia tohumunu bir kap içinde karıştır. Chia tohumlarının sütü emmesini beklemelisin. O esnada başka bir kapta yumurta, tuz ve karabiberi çırp. Üzerine chia karışımını ekle ve çırpmaya devam et. Yağlı tavada pişir ürene kaşar rende de yapmayı unutma. Güne besin depose bir kahvaltı ile başlamak için birebir.
Chia Tohumlu Mücver
5 tane kabağı rendeleyip suyunu iyice süz. 1 demet dereotu ile taze soğanı ince ince kesip bir kaba al. 3 yumurta, kabartma tozu, 1 su bardağı yulaf kepeği, yarım çay bardağı chia tohumu, tuz ve karabiberi de kaba ekle. Suyunu süzdüğün kabağı da ilave et ve karıştır. Muffin kalıplarında 180 derece fırında pişir.