Aile /
Çocuklarla İletişimde 10 Altın Kural >>
1
Teknolojinin hayatın her köşesine adapte olmasıyla birlikte dünyada olan her şeyden isteseniz de istemeseniz de haberdar olan çocuklar, yaşlarından çok daha büyüjk fikir ve davranışlarla karşımıza çıkabiliyorlar.
Anne ve babalarından her gördüklerini kopyalamayı seven minikler için ebeveynleri adeta birer rol modeller. Çocuğunuzu ilerleyen yıllara doğru bir birey, sosyal bir kişilik olarak yetiştirmek istiyorsanız onunla konuşurken edindiğiniz tavırdan vakit geçirirken birlikte yaptığınız sosyal aktivitelere kadar her eylem çok büyük bir önem taşıyor.
İyi bir eğitin doğru bir iletişimden geçtiğine inanan Uzman Hipnoterapist Gani Eser çocuk iletişiminde 10 altın kuralı kaleme aldı. İşte verimli bir eğitim-öğretim süreci için dikkat etmeniz gereken kurallar:
1. Çocuklarınız arasında cinsiyet ayrımı yapmayın: Doğu toplumları erkek çocuklara ayrıcalık tanıyor. Kız çocukları istenmediklerini düşünerek büyüyorlar. Bu algıyı yıkmak için eşit davranmaya dikkat edin. Aksi takdirde nesiller arası aktarım devam edecektir.
2. Her biri birbirinden değerli çocuklarınızı birbirleriyle ve başka çocuklarla kıyaslamayın. Her biri farklı özelliklere sahip birer birey olan çocuklarımızı kardeşleriyle ve sosyal çevrelerindeki diğer çocuklarla karşılaştırmak, birini diğerinden üstün tutmak ruhlarını yaralar. Yetişkin bireyler olduklarında bile unutamayacakları travmalara neden olabilirsiniz.
3. Onlarla bireysel vakit geçirin. Her biri içim ayrı zaman dilimleri yaratın. Nasıl işinizde görüşmelerinizi randevu ile yapıyorsanız çocuklarınıza da bu imkanı tanıyın. Bu süreyionların keyif aldığı etkinliklerle zenginleştirin.
4. Sizin yanınızda güvende ve özel hissetmelerini sağlayın. Onların seviyesine inin. Göz teması kurarken eğilin ya da çömelin. Gözleriniz onlarınkiyle aynı hizada olsun. Bu daha kolay iletişim kurmanızı sağlayacaktır. Genellikle dostum, arkadaşım gibi hitap biçimleri kafalarının karışmasına neden olacağı için oğlum ya da kızım demeyi tercih edin.
5. Oyun oynarken öğretin ve tamamen onlarla olun. Cep telefonunuzu, tabletinizi kapatıp bir kenara koyun. Kendinizi tamamen çocuğunuza verin. Oynadığınız oyunlarla paylaşmayı, ekip olmayı, birlikte üretmenin hazzını öğretin.
6. Hata yapmalarına izin verin. Önemli olanının sonuç değil süreç olduğunu ve bir amaç için harekete geçmenin önemini anlamalarını sağlayın. Yaptıkları hatalar için eleştirmek yerine onlarla konuşun. Çabaları için takdir etmeyi ihmal etmeyin.
7. Düştüklerinde kaldırmayın ve yapabilecekleri işleri siz üstlenmeyin. Aksi takdirde her şeyi başkalarından beklemenin doğal olduğuna inanırlar. Yapabilecekleri işleri kendileri başardıkça ve düştükleri yerden kendileri kalkmayı öğrendikçe özgüvenleri artacaktır.
8. Sorumluluk verin. Evcil hayvanınızın ya da çiçeklerinizin bakımı konusunda küçük sorumluklar verin. Yerine getirdikçe övgü dolu sözlerle ödüllendirin. İhmal ederse eleştirmeyin, tavır almayın. Yapması için yüreklendirin.
9. Sanatçı yönünü destekleyin. Yaptığı her resmi beğenin. Öğrendiği şarkıları söylemesi için destekleyin. Birlikte söyleyin. O yaratıcı yönünü kullanırken izleyin. Çocuklar bir şeyler yaparken ebeveynleri tarafından izlenmekten çok hoşlanırlar.
10. Sözlerinizi değil davranışlarınızı örnek aldıklarını bilin. Tutarlı olmak çocuk yetiştirmenin en önemli kuralıdır. Sözünüzle eyleminiz uyuşmuyorsa çocuğunuz size olan güvenini yitirir. Davranışlarınız onlara kılavuzluk edecektir. En önemli rol modelleri olduğunuzu unutmayın ve her davranışınızın taklit edildiğini bilin.