Share on Tumblr
| Yorumları Göster (0)

Sağlık&Güzellik / Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz? >>
0

 

 

 

Kış aylarında hem hastalıklardan korunmayı hem de gelecek olan bahar ve yaz ayları için kilomuzu korumayı hedefliyoruz… Özellikle hastalıklardan korunma kısmı Covid-19 ile birlikte ilgi alanımıza biraz daha fazla dahil oldu diyebiliriz. Soğuk geçen günlerde dış etkenlerden korunurken beslenme şeklimizle bağışıklığımızı güçlendirmemiz gerekiyor. Bu konuda neler yapman gerektiği konusunda kararsız kaldıysan sana yardımcı olmaya hazırız! Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz sorusuna cevap olabilecek öneriler gelsin…

 

 

 

Kış Aylarında Nasıl Beslenmeliyiz?

Yapılan birçok araştırma mevsim değişikliklerinde yemek düzenimizin bozulabildiğini gösteriyor. Aynı zamanda mevsim değişikliklerinin iştah durumumuzu etkilediği de söyleniyor. Açlık ve tokluk hormonlarının düzensizleşmesiyle birlikte sağlıklı olan yiyeceklerden uzaklaşabiliyoruz.

Sağlıklı yiyecekleri bir kenara bırakıp daha fazla şekerli ve paketlenmiş gıdalar tüketme isteğimiz artıyor. Hatta kış aylarında gün ışığını daha az gördüğümüz için yeme isteğimiz biraz daha artıyor. Çünkü normal şartlarda gün ışığı serotonin hormonumuzu tetikliyor. enlightened Azaldığında ise dolayısıyla keyifsizlikle beraber gelen “bir şeyler atıştırma” isteği ortaya çıkıyor.

Peki ne yapmalı?

1.Sebze Çorbası Olmalı!

Kış aylarında menümüze mutlaka sebze çorbası eklemeliyiz. Her gün olmasa da hafta da bir iki kez sebze çorbası tüketmek, vücudumuzu kış şartlarına uygun hale getirecektir. Sağlıksız yağlardan oluşan ve kalorili yiyeceklere bir süre veda edip sebze çorbasını hayatımıza dahil etmeliyiz. smiley

 

 

 

2.Meyve ve Sebze Takviyesi!

Meyve tüketimi her mevsimde çok önemli… Ancak bu konu; içinde bulunduğumuz pandemi döneminde ve kış aylarında her zamankinden daha mühim! Özellikle bağışıklığımız için ihtiyacımız olan C, A ve E vitaminlerini meyvelerden temin edebiliriz.

Bağışıklığı güçlendiren A vitamini için; süt, ıspanak, lahana, brokoli, havuç ve domates tüketmek gerekiyor. Enfeksiyonlara karşı korunmak için C vitamini de büyük önem taşıyor. C vitamini için; limon, portakal, mandalina, maydanoz ve biber tüketebiliriz. İyi bir antioksidan olan E vitamini için; badem, ceviz, yer fıstığı ve avokado tüketmek gerekli…

3.Kışın Uzak Kaldığımız D Vitamini!

Güneş ışınlarından aldığımız D vitamini miktarı kış aylarında azalıyor… Gün ışığını daha az gördüğümüz bu zaman diliminde D vitamini için dışarıdan takviye alabiliriz. Somon gibi omega-3 açısından zengin olan balık türlerini, tüketerek D vitaminimizi destekleyebiliriz. Aynı zamanda bu vitamin ruh halimizi de etkilediği için fazlasıyla önemli. smiley Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz diye düşünürken D vitamini mutlaka aklımızın bir köşesinde olmalı…

 

 

 

4.Diyetlerin Aranan İsmi Yulaf!

Diyet listelerinde kendine her zaman yer bulan yulaf, kış aylarında nasıl beslenmeliyiz sorusunun da cevaplarından biri… Sabahları güne enerjik bir başlangıç yapabilmek ve ilerleyen saatlerde vücut direncimizi üst seviyede tutmak için yulaf iyi bir kurtarıcıdır. Kan şekeri seviyemizi düzenleyen yulaf, B vitamini ve magnezyum içeriyor. Yulafla birlikte yapabileceğin tariflerle hem tokluk süreni uzatabilir hem de kış aylarına uygun bir beslenme rutini belirleyebilirsin.

5.Bitki Çaylarıyla Kışa Meydan Oku!

Gribal enfeksiyonlar ve diğer hastalıkların önlenmesi için bitki çaylarının şifalı bir etkisi var diyebiliriz. Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz diye sorduğumuzda da aklımıza bu şifalı bitkiler geliyor…

Özellikle klima ve kalorifer gibi havayı kurutan etkenler sebebiyle boğazımız kuruyabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için bitki çaylarından yardım alabiliriz. Solunum yolumuzu tedavi edebilen bu mucizevi etkiyi mutlaka değerlendirmeliyiz. Sen de tek bir bitki çayı türü tercih edebilir veya karışımlı bitki çaylarını tüketebilirsin. Hatta evde yapabileceğin iki kış çayı önerimiz var. heart

 

 

 

1.Okaliptuslu Kış Çayı Tarifi

Malzemeler;

2 yemek kaşığı kuşburnu

1 yemek kaşığı ada çayı

2 yemek kaşığı ıhlamur

3 adet okaliptüs yaprağı

1 adet zencefil

1 tatlı kaşığı hibiskus

Yapılışı;

Bütün malzemeleri 10 dakika kadar sıcak suda demlemelisin. Daha sonra içerisine bal veya limon ekleyerek afiyetle içebilirsin. :)

 

2.Elmalı Kış Çayı Tarifi

Malzemeler;

1 dilim ayva

1 dilim elma

1 yemek kaşığı ıhlamur

1 çubuk tarçın

1 çay kaşığı zerdeçal

Yapılışı;

Bütün malzemeleri kaynamış suda demledikten sonra kış çayını içebilirsin. French-press yöntemiyle veya bütün malzemeleri kaynar suda bekleterek de demleme işlemini gerçekleştirebilirsin. :)

 

Kış aylarında nasıl beslenmeliyiz ve beslenme düzenimize neler dahil olmalı gibi soruları senin için cevapladık… Sağlıklı ve mutlu kalman için seninleyiz! angelheart #oxxolovesyou

 

 

 

 

 


Yorumlar (0) | Yorum Yap
Share on Tumblr